Meidän kaikkien yhteisenä koettua kansanopistotyötä on siunattu runsaasti. Sadat nuoret aloittavat taas elokuussa uuden opistovuoden. Laajasti koettuna haasteena on jo pitkään ollut, että vain alle puolet hakijoista pääsee opistoon. Vuosi vuodelta hakijoiden määrä on kasvanut, ja pettyneiden nuorten määrä sitä mukaan. Kristillisyydessä on keskusteltu paljon toimista, jotka avaisivat useammalle nuorelle ovet opistoon. Aiemmin tämä on tyssännyt epävarmaan mahdollisuuteen lisätä erityisesti ns.  oppivelvollisuus-opistovuosipaikkoja. Nyt kuitenkin uuden hallituksen hallitusohjelmassa on varattu lisää rahoitusta opistovuosi-koulutuspaikkojen määrän kasvattamiseen. Tämä muuttaa tilanteen jo vuodesta 2024 alkaen. Juuri nyt on aika olla aktiivisia ja hyödyntää tätä mahdollisuutta.

Selvitystyö ja neljännen kannatusyhdistyksen perustaminen on saanut laaja tuen, kuten saimme lukea Päivämies-lehdestä. SRK:n vuosikokous rohkaisi osaltaan tämän selvitystyön käynnistämiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että meidän tulisi pikaisesti selvittää mahdollisuudet perustaa uusi kansanopisto. Oikea työkalu tähän on kannatusyhdistys, joka tarvitaan työn tueksi. Nykyiset kansanopistomme ovat kannatusyhdistysten ylläpitämiä itsenäisiä oppilaitoksia. Kannatusyhdistyksen tehtävänä olisi selvittää mahdollisuudet uuden opiston perustamiselle. Selvitystyö vie aina oman aikansa, Taivaan Isän suunnitelman ja tahdon mukaisesti.

Koko Suomen kattavalla kyselyllä haluamme selvittää, mitä mieltä sinä olet mahdollisesta neljännen kansanopiston perustamisesta. Ainakin Etelä-Suomessa on jo pidemmän aikaa ollut vilkasta keskustelua uuden kansanopiston tarpeesta. Uudenmaan alueella on mm. kartoitettu mahdollisia myynnissä olevia kiinteistökokonaisuuksia. Etelä-Suomessa on valmius perustaa kannatusyhdistys lyhyellä varoitusajalla. Asia on kuitenkin Siionimme yhteinen, mitä korostaa nuorten valmius liikkua myös lähintä kansanopistoa kauemmaksikin.     

Pyyntömme on, että vastaisit tähän kyselyyn mahdollisimman pian ja ikään katsomatta. Suunnitelmana on julkaista alustavia tuloksia jo mahdollisesti kesän opistoseuroissa.

 

Valmistelutyöryhmän puolesta:

Jukka Palokangas
Johannes Kangas
Jorma Hentilä

Kopioitava linkki kyselyyn: https://www.kyselynetti.com/s/3aendst